Обреди

Раждаме се, живеем и умираме. Това е пътят, който ни е отреден на тази земя. Няма значение кога и как е настъпила. Винаги е тежко да се сбогуваш с любим човек.

Това е изключително емоционален и труден момент, пред който са изправени близките на покойника. Те трябва не само да организират погребението, но и да изпратят покойника достойно и подобаващо. Заради мъката от загубата, много хора са объркани. Не знаят какви погребални обреди трябва да се извършат и какви документи се изискват.

В този случай Ви препоръчваме да се обърнете към погребална агенция за цялостната организация на погребението и погребалните обреди. След установяването на смъртта, избраната от Вас агенция ще се погрижи за тялото на Вашия близък. И в зависимост от желанието Ви, могат да се погрижат за всички погребални обреди или част от тях.

Погребалните обреди са свързани със смъртта и самото погребение. И условно можем да ги разделим на – обреди за подготовка на мъртвеца за погребението, обреди, свързани със самото погребение и следпогребални обреди.

Подготвянето на починалия за прощаването на близките с него и изпращането му до гроба започва  с  къпане и бръснене, ако е мъж. Това е първата част на обредите за подготовката. След това, починалия ритуално трябва да бъде очистен с вода и облечен с официални дрехи, предоставени от близките. Обредите по подготовката завършват с поставянето му в ковчега.

Следва, най-емоционалния момент – самото погребение и погребалните обреди, свързани с него. Той започва с последно сбогом и вечна раздяла на починалия с живите. За тази цел, ковчегът се пренася от погребална агенция до параклиса на гробището. Там, той се поставя на определеното място и свещеник, изнася панихида за душата на покойника. След приключението ѝ, всеки от присъстващите може да се прости с починалия.

В зависимост от желанието Ви, погребалната агенция може да осигури всичко необходимо за погребалните обреди за погребението – питка, жито, вино и подавки за близките.

Следва отнасянето на ковчега до отредения гроб и полагането му земята. Тук обичая е след заравянето му, близките да хвърлят шепа пръст и да полеят земята с вино. на ковчега в гроба.

Следпогребалните обреди са свързани с помените, които се правят на 20-тия и 40-я ден и 1 година. На тези дати, отново се почита душата на мъртвия с панахида и се раздава погача, жито и подавки.

Доверете се на Погребална агенция Варна и ние ще се погрижим Вашите близки да бъдат изпратени достойно и подобаващо.

Свържете се с нас. Работим денонощно без почивен ден.